16 maj, 2012

Tips för resor med barn

Att resa med barn är inte svårt om man bara har bra planering - för det handlar mycket om att ta med rätt saker och se till att skapa bra förutsättningar för resandet. Både jag och Jonas har visserligen rest mycket innan vi fick barn och det underlättar förstås, men om man packar rätt kan vem som helst resa med sina små älsklingar. Det var några saker som vi var jätteglada över att vi tänkte på innan och under Thailandssemestern så jag tänkte tipsa er andra som funderar på att åka ut och resa med barn.

På flygplatsen är det nästan ett måste med en bärsele till barn som inte kan gå själv. Jag rekommenderar verkligen en modell med ryggplatta för att ge stöd till ryggen (vår heter Babybjörn Active)
 
Boka en babyvagga på flyget (så snabbt som möjligt eftersom det är begränsat antal) om ni ska resa med ett spädbarn. Det är jätteskönt att inte behöva hålla i barnet hela vägen, speciellt om du själv vill sova


Packa med kritor, målarbok, filmer, pussel, leksaker och ätbara saker som underlättar flygresan

Kolla upp om det är möjligt att boka transfer med bilbarnstolar. Det känns väldigt bra eftersom det saknas trafikvett i många länder. Vi bokade med Kids On Board i Phuket och kanske finns det liknande företag på andra ställen

Använd vanteshållare för att inte tappa bort favoritsnuttisen (en räcker dock bra, det var bara Amanda som skojade till det just den här dagen då jag tog fotot)

Skydda barnen från solen om ni reser till soliga länder! Lägg pengar på en solskyddsfilt, bra solskyddskläder, bra solskyddsfaktor och smörj in barnen noga. Vi använder alltid solskyddsmousse från Proderm som jag verkligen kan rekommendera!

Pussel är perfekt att ha i skötväskan så att barnet kan underhållas när man vill ta en badpaus eller i väntan på maten. Det Bamsepussel som Amanda fick på flygresan har hon säkert lagt 100 gånger under den här semestern, haha

Se till att barnet får i sig mycket vätska om det är varmt ute

 Ta med haklapp och barnets egna bestick

Reser ni till varma länder med barn som sover i vagn kan jag rekommendera att köpa små fläktar som går på batteri och rejäla klädnypor. Vissa dagar hade Olivia fem fläktar i vagnen och hon sov gott hela tiden och klarade sig jättebra från att få värmeutslag

Välling är toppen som mellanmål och Chicco Liteway är en fantastisk resevagn

Tänk även på att packa: 
- Vätskeersättning, alvedon och myggmedel för barn
- Trevis-tabletter till de vuxna i resesällskapet så att alla håller sig friska och orkar ta hand om barnen (Trevis är receptfria tabletter som stabiliserar bakteriefloran i magen och vi har inte haft något problem med sk turistmage vid någon av alla våra resor)
- Barnets tandborste och tandkräm
- Alla salvor och krämer som barnet behöver
- Myggnät, parasoll och annat som är bra att ha till vagnen
- Reflexer eller LED-lysen till vagnen om det är mörkt på kvällarna
- Dator eller annat så att barnet kan se på film och gärna hörlurar till flygresan
- Blöjor (det var så himla värt att vi packade ner blöjor till Olivia för hela semestern, för de blöjor vi köpte i Thailand till Amanda var långt ifrån lika bra som de vi har i Sverige. Vi hittade som tur var en sort som heter Drypers och de fungerade helt okej, men alla up&go-blöjor var dåliga)
- Solhattar, badkeps med nackskydd, solglasögon och ev armringar till barnet
- Chereksringar är riktigt bra armringar för barn som inte kan simma så det är väl värt att köpa med sig sådana hemifrån istället för att handla vanliga "enkla trekantsarmringar" på plats
- Superlim och tejp är alltid bra att ha

För att slippa ta med för mycket packning hade vi planerat för att kläderna skulle räcka i ungefär en vecka och så lämnade vi in kläder på tvättning vid tre tillfällen. Det blir trots detta mycket som ska packas med så man måste tänka på hur man ska få med sig alla saker och barnet/barnen på ett smidigt sätt. Vi hade med oss två resevagnar, en backpackerryggsäck, en stor resväska, en ryggsäck med handbagage (glöm inte ombyteskläder!), en liten handväska med pass etc plus skötväskan. Det gick över förväntan att transportera sig fram och tillbaka tack vare att Olivia hela tiden åkte i bärselen när vi hade vagnarna incheckade eller ihoppackade.

Jonas bar den lilla ryggsäcken på bröstet, den lilla handväskan över axeln, stora ryggsäcken på ryggen samtidigt som han bar paketet med vagnarna. Jag hade Olivia i bärselen, skötväskan på axeln, Amanda i ena handen/i famnen och resväskan i den andra handen. Så smidigt som det kunde bli!

Alla våra väskor förutom den lilla handväskan som Jonas bar på

Jonas packade båda vagnarna noga och satte sedan ihop dem med spännband

Vi bokade den snabbaste flygresan vi kunde hitta som inte hade några onödiga mellanlandningar och tänkte på vilken tid på dygnet flyget gick. När vi bokade transfer såg vi till att ha bra marginaler så att det inte skulle bli stressigt på flygplatsen. Man får även anpassa semestern efter barnens bästa för att få smidiga och roliga dagar när man väl är på plats. Vi bodde på ett fräscht hotell och valde att vara vid poolen under de varmaste timmarna och sedan gå till stranden först sent på eftermiddagen för att det inte skulle bli för varmt för barnen. I poolen kunde ju Amanda svalka sig hela tiden, men i havets vågor går det inte lika bra att bada för en tvååring.

Att åka på semester med familjen innebär fantastiskt mycket tid tillsammans och man kan ge sina barn uppmärksamhet på ett sätt som man inte hinner med i vardagen. Den kvalitetstid som vi har fått under vår Thailandsresa är obetalbar och aldrig har jag uppskattat en semester så mycket som den här!

12 kommentarer:

 1. Hur gjorde ni med vaccin för barnen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olivia fick sitt 3-månadersvaccin i förtid (med Hepatit B som tillval) och Amanda har även fått samma kombinationsspruta vid sina vaccinationer.

   Radera
 2. Trevligt att du delar med dig av dina tips och erfarenheter! Jag undrar också hur ni gjorde med vaccinering. Man hinner ju inte så långt i det ordinarie vaccinationsprogrammet när man åker med så liten bebis. För vår del har det känts tryggare att inte resa i tropiska länder med våra småbarn, utan då har vi valt europeiska resmål istället.

  Jag har inte rest med något spädbarn, bara med lite äldre barn (2-4 åringar) och tycker ärligt talat att det är sjåigt. Hur mycket uppmärksamhet man hinner ge sina barn i vardagen beror nog på hur man är och hur man lever, men i vår familj har vi helt klart mer kvalitetstid hemma än på semester!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag svarade till Linnea: Olivia fick sitt 3-månadersvaccin i förtid (med Hepatit B som tillval) och Amanda har även fått samma kombinationsspruta vid sina vaccinationer.

   Angående kvalitetstid är förstås alla familjer olika. Jag upplevde inte semestern som sjåig men vi var ju borta rätt länge och hann verkligen landa och känns lugnet. För oss är det så otroligt mycket värt att under 3 veckors tid umgås dygnet runt utan vardagsmåsten såsom disk, tvätt, jobb, möten osv. Jag upplevde att vi verkligen kunde ta oss obegränsad tid att vara med varandra och barnen helt utan annat som kunde komma emellan. Det är lyx i mina ögon! :)

   Radera
 3. Måste bara fråga var du köpt proderm solkräm nånstans?! Hittar den ingenstans..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi köpte våra på vattenbutiken.se och har tidigare handlat på Alewalds på Kungsgatan i Sthlm, men de finns från och med i år även i alla Stadiumbutiker såg jag. Och på apoteket på Arlanda (Sky City). Tidigare såldes de på Åhlens men de slutade med dem.

   Radera
 4. Tack för svaret! Ska kika på stadium då :)

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Vilka bra tips du delar med dig. Tack! Vi ska till Thailand i två veckor med ett barn på 2 och ett på 7 månader, och jag undrar var du köpte din solskyddsfilt, klämmorna och bärbara fläkten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du uppskattar dem! Solskyddsfilten (eller solskyddsfiltarna, vi har två stycken) har jag köpt i en butik i Umeå som inte längre finns. Men jag har sett dem i olika webbutiker så googla på Aussies finest solskydd/solskyddsfilt. Klämmorna och fläktarna har vi köpt på ett stort supermarket i Thailand, men det går ju lika bra att köpa kraftiga klädnypor på typ Coop och så beställa fläktar på nätet (det kan ju vara skönt att ha köpt det innan för risken är ju att det inte finns där ni bor i Thailand). Vi hittade en bra webbutik med perfekta fläktar innan vi åkte sist, men beställde inga och tyvärr hittar jag den inte nu. Jag har dock hittat liknande tex på Claes Ohlsson (http://www.clasohlson.com/se/Pr364775000/Pr364775000) och en annan butik (http://www.conrad.se/Mini-,-handfl%26auml;ktar.htm?websale7=conrad-swe&ci=SHOP_AREA_22718_0812036)(), men jag vet inte om de har något man kan hänga dem i (vi har använt vanliga hårsnoddar). Hur som helst hoppas jag att ni får en underbar resa!

   Radera
 6. Snabbt svar! Underbart! : ) Kommer gå ut på nätet och kolla upp det du tipsar om. Tack!

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Hur var eran erfarenhet av transfer mellan flygplats och hotell med bolaget kids on board? Skulle ni rekommendera dem till andra som reser med småbarn och vill ha bilbarnstol eller finns det andra bolag ni kan rekommendera?

  Hur var det att köra med chicco vagnen på stranden? Mina barn är ungefär lika gamla som dina och undrar om det är enklare att ta en syskonvagn istället för två vagnar? Rejälare hjul samt en person har möjlighet att köra båda omkring så kanske den andra kan göra annat.

  Uppskattar allt tips du kan ge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag länkade till detta inlägg nyss och såg att jag hade missat att svara på denna kommentar. Ursälta! Jag är jättenöjd med transfer och taxi med Kids on Board. Vi har använt dem vid två olika resor och det har gått smidigt. Vi har bokat transfer från flygplatsen i förväg och sedan sms:at till chauffören när vi vill åka någonstans och så har vi betalat kontant efter resan. Jag vet inte om det finns några liknande företag.

   Resevagnen är förstås svårstyrd i sand, men om man drar den efter sig på bakhjulen så funkar det om man bara ska gå en bit. Men jag antar att det inte finns några resevagnar som är lättstyrda i mjuk sand. Vi föredrog att ta två resevagnar eftersom vi alltid var tillsammans. De få gånger vi delade på oss så gick det faktiskt bra att styra två vagnar för en person (i shoppingcenter osv).

   Radera